Találkozhattatok ezzel az afrikai közmondással már korábban: “Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!” Hogy kapcsolódik ez a bölcsesség a csoportos döntéshozáshoz és a mostani könyvajánlómhoz?

A csoportos döntéshozás legtöbbször lassabb és verejtékesebb folyamat lehet, mintha egymagunk döntenénk, és ráadásul tele van buktatóval, konfliktusokkal, ha több embernek kell zöld ágra vergődnie. Mégis miért és mikor éri meg a több energia, idő, feszültség- és miért kell mindehhez facilitátor (néha akár több is)?

Sam Kaner és munktársainak a könyve már a 3. kiadását éli (sajnos magyarul egyelőre nem érhető el)- ami mind elméleti, mind gyakorlati oldalról is azoknak a vezetőknek/ facilitátoroknak a munkáját alapozza meg, akik valamilyen módon a bevonás és a fenntartható megállapodások létrehozása mellett kötelezték el magukat. Számomra ez egy olyan alapmű lett, amihez mindig vissza-vissza térek, amikor egy komplex probléma megoldása előtt állok, vagy valamilyen stratégiai fontosságú megbeszélésre készülök.

A könyv 3 szinten, az elvontabb területektől egészen a konkrét eszközökig foglalkozik a bevonó/ csoportos döntéshozáshoz tartozó témakörökkel, és segít nekünk, hogy egy eredményes folyamatot építhessünk fel facilitátorként. Ezek a következők:

1, először is formálja a szemléletünket azzal kapcsolatban, hogy milyen értékek vannak a csoportos döntéshozás mögött, miben tér el egy kifejezetten bevonásra épülő csoportvezetés más megbeszélési formáktól, illetve hogy milyen a facilitatív vezetési stílus, mi a szerepe egy facilitátornak és milyen készségekre fontos építenie.

2, foglalkozik a döntések mögötti csoportfolyamatokkal és azokkal a dinamikákkal, amik gyakran előfordulnak a csoportban. Külön kitér azokra a lehetőségekre amik gátolják a hosszú távon fenntartható, valódi elköteleződést- és felelősségvállalást lehetővé tevő döntések meghozását.

3, konkrét és részletes szempontokat ad, hogy mit kell egy facilitátornak elsajátítania és alkalmaznia (figyelmi és a megértést segítő képességek, az elhangzottak vizualizálása, különböző típusú beszélgetések megfelelő facilitálása, napirend építés, nehéz csoportdinamikai helyzetekkel való bánásmód) / és konkrét eszközöket ad ahhoz, hogy hogyan segítsünk a csapatnak fenntartható megállapodásokat építeni, milyen döntéshozási mechanizmusok vannak, a döntéshozás melyik fázisában hogyan érdemes facilitálni, illetve hogyan zárjuk le megfelelően és tisztán a döntéshozási folyamatot.

A könyv azoknak is hasznos lehet, akik ezzel a szemlélettel most ismerkednek, és azoknak is, akik már régebb óta töltenek be facilitátori szerepet, de szívesen visszatérnek az alapokhoz egy-egy témakör erejéig. A könyv erőssége, hogy terjedelme ellenére (közel 400 oldal) könnyen emészthető, jól strukturált, vizualizációban gazdag, így valódi útmutatóként szolgálhat az érdeklődők számára.

könyv: https://www.amazon.com/Facilitators-Participatory-Decision-Making-Jossey-bass-Management/dp/1118404955

Fotó:Margarida CSilva unsplash