Rezilienciánk nem bebetonozott, velünk született állapot, hanem rugalmas, fejleszthető képesség. Megváltoztatása tudatosságot igénylő, önreflexív folyamat. A reziliencia fogalmát, összetevőit korábbi cikkeinkben megdolgoztuk. Kimondtuk, hogy változtatható, fejleszthető. Jó, de hogyan?

A legtöbbször nincs ráhatásunk arra, ami körülöttünk történik, de csak a legritkább esetekben nincs ráhatásunk arra, ahogyan reagálunk. Az esemény és az arra adott válaszunk közötti résben zajló mintákat fel lehet ismerni, azokat módosíthatjuk, alakíthatjuk. Létrehozhatjuk azt az erőforrásos állapotot, amiből jó eséllyel eredményesen küzdünk meg a minket érő helyzetekkel, kihívásokkal.
Vezetni nem forgalomban, vitorlázni nem viharban és ejtőernyőzni sem a levegőben kezdünk el tanulni. Először védett környezetben ismerkedünk az alapokkal, aztán gyakorlunk, változtatunk és ismételünk, hogy éles helyzetben, élethelyzetben majd szituációhelyesen viselkedjünk.
Ez a jó megközelítés lelki ellenállóképességünk fejlesztésével kapcsolatban is.

Eszközök

Ehhez a tanuláshoz, önmagunk felvértezéséhez gyűjtöttük össze az általunk kipróbált, hasznosnak tartott eszközöket. Ismerkedj velük, segítségükkel állítsd össze az erőforrásaidat növelő edzéstervedet, eszköztáradat. Légy nyitott és türelmes. Merj hibázni, változni, változtatni.

És a legfontosabb: találd meg az örömödet a gyakorlásban.

❖ Állíts fel motiváló, örömteli célokat. Merj kilépni a komfortzónádból. Sportolj, mozogj rendszeresen. Járj ki a természetbe. Étkezz mértéktartóan. Pihenj. Meditálj.

❖ Építs kapcsolatot magaddal. Vezess naplót a sikereidről, az álmaidról, mindennapjaidról. Járj önismeretbe. Fejleszd az érzelmi intelligenciádat. Olvass minden nap. Alakíts ki struktúrákat, rendszert az életedben.

❖ Élj társasági életet. Játssz sokat és sokszor. Vedd körül magad barátokkal, támogató társakkal. Beszélgess a szeretteiddel, a környezeteddel. Oszd meg a tapasztalataidat és szerezz új ismereteket. Építs közösséget.

❖ Tanulj mindenből.

Két konkrét feladat:

1. Írj levelet a fiatalabb énednek! Fogalmazd meg számára, hogy miért vagy neki hálás, miből lettek az erősségeid, hogy az átélt nehéz helyzetekből, időszakokról mit tanultál magadról.

2. Havonta találkozz legalább egy olyan emberrel, akire valamiért felnézel, akivel kapcsolatban úgy érzed tanulni tudsz tőle! Tartsd nyitva a szemed, és légy nyitott. Vedd észre, ha valakinek te vagy ez az ember.

Photo by KAL VISUALS on Unsplash