A KARANTÉN NEM TECHNIKAI, HANEM KULTURÁLIS, MENTÁLIS ÉS LELKI KIHÍVÁS

Ez a hirtelen áttérés a távmunkára nem technikai-technológiai kérdés. Biztosan az IT problémák fogják dominálni az első heteket, időre lesz szükség az alkalmazkodáshoz. De már középtávon is azok a vállalatok kerülnek ki a legkisebb veszteséggel és a legtöbb tanulással e disruption-ból, ebből a mindent felforgató helyzetből, akik komplex módon közelítenek és figyelembe veszik az embert.

Soha nem volt még ennyire fontos az, hogy tudatosítsuk:
Milyen az emberképünk?

Mit gondolunk a munkavállalókról?
Hogyan működik az emberi psziché egy ilyen kiélezett helyzetben?
Sokat olvashatunk mostanában arról, hogy a fejlettebb cégkultúrák hogyan szeretnék a “teljes embert” és nem csak a munkaerőt, az emberi erőforrást látni azokban, akik nap mint nap bejárnak dolgozni. Ez a krízis most A Lehetőség, hogy ezt a szemléletet elkezdje gyakorolni vagy továbbvinni a fejlődni vágyó vezető.

Vezetőként nagyon felértékelődik a magunk és mások megnyugtatásának kérdése is. Ha nem vagyok képes megnyugtatni magam és a körülöttem lévőket, eluralkodhat a pánik. Pánik helyzetben beszűkül a gondolkodás, csökken a teljesítőképesség, könnyen negatív spirálba kerülhet valaki.
Éppen ezért az időzítésen is sok múlik. Mikor nyújtunk támogatást a munkavállalóknak? Mikor figyelünk fel az egyéni élethelyzetekre?

Ha tehát lelki, mentális és kulturális kihívásként fogjuk fel ezt az időszakot mire érdemes fókuszálnunk?

Első az ember

Az emberi kapcsolódásra fókuszáljunk, minden más csak ezután következik. Érezzék a munkatársak, hogy véleményünk fontos, és meghallgatásra talál. A sürgető helyzetekben különösen fontos, hogy lássak, nem csak a to-do listák számítanak.

 • Adjunk teret a mélyebb kapcsolódásoknak.
 • Fokozottan ügyeljünk az empátiára, a szempontváltás képességére. Mindenki nehéz helyzetbe került, mindenki másképp. Fogadjuk el, hogy akár nagyon különbözőképpen is láthatunk egy-egy helyzetet. Minden reakciónak helye van, amely a másik embert tiszteletben tartja.

Önállóság támogatása

Most látszik csak igazán milyen fontos, hogy a leadership skilleket ne csak a vezetők sajátítsák el, hanem a munkatársak is. Hogyan motiváljam magam, hogyan struktúráljam a feladataimat, hogyan hozzak döntéseket?

 • Vezetőként érdemes ezeknek a készségeknek az erősítésében résztvenni közösen tanulni napról napra.
 • Használjuk a retrospektív, azaz a visszatekintés eszközét hetente – vonjuk le a tanulságokat.
 • Figyeljünk az egyéni különbségekre, adjunk lehetőséget 1to1 beszélgetésekre
 • Támogassuk a munkatársakat abban, hogy figyelmüket a közeli célokra és kis sikerekre és a távoli magasabb rendű célokra összpontosítsák.

Közös célok, közös küldetés

Egy ilyen krízis könnyen szétzilálhatja az egyénekben a közös célokba vetett hitet. Érdemes megerősíteni a csapatban a tudást, hogy egy irányba húzunk és az érzést, hogy összetartozunk.

 • Fordítsunk figyelmet a korábban megfogalmazott közös dolgok újra artikulálására
 • Adjunk alkalmakat ahhoz, hogy a krízisben épüljenek a csapatok
 • Teremtsünk platformot a térképeink egyeztetésére
 • Strukturáljuk a közös dolgaink köré az együttműködéseket

Krízis manager versus felhatalmazó vezető

Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy a krízis helyzet menedzselése közepette túl sok mindent a kezünkbe veszünk vezetőként, és magányos hősként akarjuk rendbe tenni a helyzetet levéve a nehézséget munkatársaink válláról.

 • Hozzunk döntést arról, hogy miben érdemes erősebb iránymutatást adni, mibe jó bevonni, és mire lehet felhatalmazni munkatársainkat.
 • Mindeközben vállaljuk fel sebezhetőségünket, hiszen kísérletezés és önreflexió útján tudunk eljutni a jó megoldásokhoz.

Az emberekre fordított az előbbiekben felsorolt “másfajta” figyelem nagyot emelhet a bizalom kultúráján, és az együttműködés minőségén.

Ha szívesen találkoznál velünk online és szeretnél még többet megtudni, megtapasztalni:
– csatlakozhatsz térítésmentes online folyamatainkhoz, melyeket magánszemélyeknek teszünk lehetővé
– ha szervezethez tartozol, keress minket konkrét ajánlatunkért

A cikket írta: Dénes Fruzsina és Karafiáth Balázs