A dobozból ki lehet lépni. A megszokott gondolkodási sémáinkból és a hasonló helyzetekre adott rutinszerű válaszainktól el lehet és olykor érdemes is eltérni. Erről szól Micó legutóbbi blog bejegyzése. A hogyan tudom felkelteni magamban a kilépésre képes, téli álmát alvó kreatív zsenit kérdéskör labdáját pedig átpasszolta nekem. Kezdjük.

Shishi odoshi

A shishi odoshi japán bambusz csobogó. Ez a kerti dísz a Kill Bill c. film kardpárbaj jelenetéből lehet ismerős, ahol a víz csörgedezése, majd a bambusz ütemes csattanása ellenpontja és kiegészítse a párbaj feszültségének. Régóta szerettem volna magamnak is egy ilyet. Nem párbajozni készülök, szeretem a látványát, a hangját. Hétvégén végre elkészítettem az elsőt.

 

Az alkotás zsibongása

Ügyes, de mi köze ennek a témánkhoz? A mekkorára vágjam, a mit és hogyan fúrjak ki, a mitől marad ez egyben, az elindul-e a víz, a hogyan rejtsem el a vezetékeket kérdések szép lassan felvillanyozták az agyamat. Elöntött a gondolkodás, az alkotás édes zsibongása. Ami azután is megmaradt, hogy elkészültem a művel, sőt az egész hétvégém ebben az emelkedett hangulatban telt. Ezt a élénk, nyüzsgő érzést – a kreativitás állapotát – azonban nem csak barkácsolás közben, fűrésszel a kezünkben találhatjuk meg és erősíthetjük fel magunkban. Erre valók az ún. kreatív katák, az alkotókészséget fejlesztő gyakorlatok is.

Az  összegyűjtött katák többsége Edward de Bono által megalkotott gyakorlat. De Bono a gondolkodás fejlesztésének kortárs kutatója, a laterális gondolkodás fogalmának és elméletének megalkotója.

A gyakorlatokban közös, hogy minimálisan is, de keretet és ezzel egyfajta irányultságot adnak a gondolkodásnak. A tapasztalat az, hogy a nagy kék égre való ötletelés az valahogy nem megy. A teljes szabadsággal nehéz mit kezdeni, nem vezet eredményre. Egyfajta leheletnyi irányba helyezés viszont pezsdítőleg hat a gondolatok termékenységére. Kell a keret. Abból viszont épp elegendő annyi, hogy a feladat kihívás legyen, de még játék maradjon. Nézzük.

 

1. kata – 30 kör

Az első gyakorlathoz adott 30 kör. Rajzos feladat: valahogy használd fel mindegyik kört. Rajzolhatsz bele, köré, összekötheted őket – fontos hogy a rajzolás által te adsz jelentést és értelmet az eredetileg üres köröknek. A lényeg, hogy csak akkor vagy kész, ha mindegyiket felhasználtad.

Kész? Mindet felhasználtad? Tényleg mindet? Milyen ránézni a táblára? Milyen érzés? Volt megakadás? Mi vitt túl rajta? Hogy érezted magad utána?

Ismételd a gyakorlatot nap mint nap.

Az a megfigyelésünk, hogy az első tíz az megy, kényelmesen. Meglesz ez. Utána megakadás van. De ott a nyomás, a kell és a muszáj. És azzal, hogy nem állhatok le, hiszen ott a “hol van még a harminc…”, és egyszercsak valahogy elindul, majd felpörög az alkotás. És ekkor születnek meg a nagy ötletek.

 

2. kata – Vedd észre!

Az 1. feladat kiegészítő gyakorlata. Ha már egy ideje rajzoljuk a köreinket – katázunk, benne vagyunk egy kreatív folyamatban -, akkor kezdjük el figyelni a karikákat a környezetünkben. Legyünk feléjük állandó figyelemmel. Hol bukkannak fel? Honnan köszönnek vissza ránk? Vegyük észre és tudatosítsuk őket.
A nap, a hold, egy közlekedési lámpa fényei, egy kávés pohár lenyomata, a pohár pereme, egy szembogár, körülötte az írisz… Rendkívüli sokaságban és meglepő változatosságban válnak majd láthatóvá a környezetükben a körök.

A karikák persze tetszőlegesen behelyettesíthetők bármilyen egyéb formával, gondolattal sőt az aktuálisan megoldandó helyzetünkkel is. A gyakorlat mindennel működik. A környezet ilyen szemüvegen keresztül való figyelése nemcsak kedvtelés, hanem a kreatív folyamat része, ami elősegíti az ötletek szaporítását, így a megoldási lehetőségek megtalálásának esélyét is.

A karikákkal már kellően bemelegítettünk, használjuk az így felerősített találékonyságunkat a következő katákhoz is.

 

3. kata – Magyarázd meg egyszerűbb fogalmak segítségével

Nézd meg ezt az ábrát. Hogyan, milyen egyszerűbb fogalmakkal írható le a bal felső sarokban látható ábra? Hogyan, miből keletkezhetett?

Lehet, hogy egy kör és egy pálcikás kör alkotja? Vagy két darab pálcikás kör? Netalán egy szakasz két végén lévő félkör és ennek a tükörképe?
Mi az aminek te látod? Össze tudsz szedni még négyet? És hatot? Na és tizet?

 

4. kata – Mit látunk a képen?

Fedezz fel minél többféle alakzatot a rajzon.

Mi ez? Két négyzet? Jó. Melyik van elől és melyik hátul? Két négyzet egymáson és rajtuk egy harmadik?
Ne álljunk le ennél a két lehetőségnél! Találunk-e még? És még?

 

5. kata – Egyenlő területek

Oszd fel a szürke négyzetet egybevágó síkidomokra.

Az alábbi megoldások valószínűleg egyből az eszedbe jutnak.

A következő két megoldás már nem annyira egyértelmű.

Van-e még más lehetőség? Hogyan lehet még másként?

A kulcs

Ezek így egyelőre csak feladatok, attól lesznek a kreativitást fejlesztő katák, hogy és ha rendszeresen gyakoroljuk őket. A lényeg, ezekben – és a megoldás kereséseinkben – hogy ne álljunk meg az első pár lehetséges válasznál. Folytassuk az ötletek generálását. Ezekben a gyakorlatokban a kreativitásnak elsősorban ezzel, az alternatívák keresésének aspektusával foglalkozunk. Ez azért fontos, mert – szintén de Bono megfigyelés – ezek között már nagyon sokszor ott lesz a nagy ötlet, a válasz, amit keresünk. Minél több az elképzelés, annál valószínűbb, hogy ott van köztük a jó megoldás.

Ez nem brainstorming?

De és nem. Mindkettőben közös, hogy egy helyzet feloldása érdekében felszaporítjuk a – kezdetben egyfomán értékes – lehetőségek számát, majd ezekből választunk egyet, ami mellett kitartunk.
Ez az ún. laterális gondolkodás azonban több a meetingek, tréningek kezdetén bedobott – egyébként nagyon hatékony – problémamegoldó eszköznél. Ez a lehetőségekre való állandó nyitottság és a tudatos döntések, választások hullámzó ritmusa. A kreatív bölcsesség állapota.

Még valami

Fontos, hogy ne hagyjuk elveszni az árnyalatnyi különbségeket. Hajlamosak vagyunk sablonokban gondolkodni, egyszerűsíteni, hogy ez az ábra/gondolat/ötlet ugyanolyan mint egy előző. Nem, nem ugyanaz. Az apró különbségek nagyon is számítanak.

Próbáljátok ki a katákat! Játsszatok! Pörgessétek fel az agyatokat, ébresszük fel a bennetek szunnyadó zsenit! Jó zsibongást!