Lejárt az ideje a command and controll típusú vezetésnek, a klasszikus hierarchikus működésnek – mi legyen helyette?
Az új struktúra kialakulóban, keresés alatt, azonban a legfontosabb értékek már kirajzolódtak – partnerként működjünk együtt ahelyett, hogy hatalmat gyakorlunk egymás felett, olyan környezetet hozzunk létre, ami felhatalmazó, és ahol tudunk emberként találkozni – mindez motiválóbb és örömteli alkotást tesz lehetővé számunkra, emberek számára.

Az in-Depth SOULutions támogatásával kézzelfoghatóvá vált Kiss Ferenc Sociocracy & Holacracy – Agilis és emberi szervezetek című könyve

Melyik szervezetből menekülnél a leggyorsabban kedves olvasó?
Onnan, ahol csak utasítások vannak? Ahol nem számít, hogy Te mit gondolsz? Ahol akkor elégedettek Veled, ha minél tovább bent maradsz? Ahol két ember munkáját végzed?
Vagy onnan, ahol nincsen semmilyen struktúra? Ahol nincsenek kimondva az elvárások, de ha nem teljesíted őket, akkor kevesebbet viszel haza?

Vajon tud-e változni egy multinacionális cég, egy hivatal, vagy akár egy kis szervezet? Mit szólnál hozzá, ha holnap arra ébrednél, hogy a beszerzés végre kommunikál az IT-vel, vagy hogy a „kintiek” lecserélik végre a CEO-t. Szerinted akkor minden jóra fordulna?

Hiszem, hogy sokan vagyunk, akik emberibb munkahelyekre vágynak maguk és a jövő generáció számára.

De mit jelent az emberibb munkahely? Milyen az a vállalati kultúra, amely összhangban annak struktúrájával olyan működést hoz létre, amelyben érdemes dolgozni, amelyben lehet kiteljesedni és együttműködni.
Mivel a kultúrát mi hozzuk létre, akik a jelenlegi hierarchia különböző szintjein dolgozunk, fel kell tegyük az alábbi kérdéseket: mi vajon váltottunk-e már paradigmát, készen állunk e a változásra, alkalmasak vagyunk-e rá, vagy csak a többiektől várjuk ezt?

Hiánypótló művet olvashatunk.
Letisztázott, teljeskörű összehasonlító elemzést a szociokráciáról és holokráciáról.
Egységes szerkezeten keresztül haladhatunk végig a gyökerektől a megvalósulásig, a történeti háttértől, a kultúrán és struktúrán keresztül az alkalmazhatóság feltétel rendszeréig.
Többet ad, mint egy elemzés, összefüggéseket tár fel és következtetéseket von le.
Magyar vonatkozású esettanulmányokkal hozza közelebb a gyakorlatot.

Ez a mű nem ígér csodát, és nem is a szervezetek szent Grálja, hanem egy alapos kritikai elemzés hangzatos instant megoldások nélkül.
Gondolkodásra hívja az olvasót, arra hogy más szemüvegen keresztül nézzen rá a szervezetre, amelyben dolgozik, és kezdjen el magának – akár kellemetlen – kérdéseket is feltenni.

Segít abban, hogy őszinte válaszok esetén elindulhasson a szervezet az emberibbé válás felé.

A könyvről bővebben itt olvashattok:

socio-hola.hu