A reziliencia olyan esszenciális, dinamikus fogalom, ami magába foglalja mindazt, amire az életben való sikeres boldoguláshoz szükségünk van. Hajlékonyság, törésállóság, adaptív alkalmazkodás – olyan minőségek ezek, amelyek átsegítenek a legnehezebb helyzeteken is. De mi minden áll a komplex fogalom mögött, és legfőképpen: hogyan tehetünk szert rezilienciára?

A reziliencia valamely rendszernek (egyén, szervezet) azon képessége, amely által az erőteljes, akár a sokkszerű külső hatások alatt is sikeres alkalmazkodásra képes. A reziliencia rugalmas alkalmazkodási képességet takar, aminek birtokában az egyén képes a nehézségekkel sikeresen megküzdeni, valamint azokon keresztül folyamatosan fejlődni, és mindig egy magasabb szintre jutni. A rugalmasság teszi lehetővé, hogy egy-egy krízishelyzet után helyre állítsuk a “horpadásokat”, és leszűrve a tapasztalatokat, mélyen integrálva a tanultakat, visszatérjünk a normál, nyugalmi működésünkhöz.

Erőforrás

A reziliencia nem csak a túlélésről, a nehézségekkel való megküzdésről szól, hanem arról is, hogy képessé váljunk kapcsolatba kerülni a belső erőforrásainkkal, megélni a boldogságot, a szép pillanatokat, és inspiráló jelent, valamint vonzó jövőképet alkotni a magunk számára. Lelkünk rugalmassága segít bennünket abban, hogy egy-egy kiemelt helyzetben képesek legyünk az energiáink, figyelmünk összpontosítására, az erőnk bevetésére, majd ezután a készenléti állapotot fokozatosan el tudjuk engedni, és újra relaxált, nyugalmi állapotba kerülve regenerálódjunk, és a kettőt optimális egyensúlyban tartsuk.

Mire van ráhatásom?

A reziliens személyek arra koncentrálnak, amire ráhatásuk van, és mély elfogadással közelítenek afelé, ami nem változtatható. Amikor cselekedni kell, cselekszenek, amikor az elengedésnek jön el az ideje, tovább lépnek. Képesek értelmet adni a nehézségeknek, és az örömöknek, és azokat egy magasabb perspektívából szemlélni, és értelmes egésszé összegyúrni.

Reziliencia egyéni és csoportos szinten

A rezilienciával jellemezhető személy további jellemzői között szerepel például az empátia, az optimizmus, a pozitív énkép, a változások pozitív kezelése és az én-hatékony viselkedés. A csoportos / közösségi reziliencia szempontjából kiemelt fontosságú a társas támogatás, az összetartás, a melegség, az elfogadás és az újrakapcsolódás egymáshoz, a feladatokhoz, keretekhez.

Fejleszthető a reziliencia?

Mélyen hiszünk abban, hogy az egyéni reziliencia fejleszthető, sőt kötelességünk is, hogy a lelki ellenállóképességünket jó karban tartsuk. Rezilienssé válni számunkra azt is jelenti, hogy nem válunk a sorsunk áldozatává, hanem bátorsággal és erővel, aktívan alakítjuk az életünket, és mélyen felelősséget vállalunk a döntéseinkért. A reziliencia nem azt jelenti, hogy elkerülhetjük a megpróbáltatásokat, hanem éppen ahhoz ad erőt, hogy a ránk váró kihívásokat, nehézségeket közel engedjük, azokba beleállva formálódjunk, alakuljunk, és átlényegüljünk. Szakemberként az a célunk, hogy az egyéni és csoportos rezilienciát, aktív megküzdést és feldolgozást elő segítsük.