Nemet mondanék, de nem teszem- túl empatikus vagyok….
Megkérném erre, de ááá nem inkább megcsinálom én- túl empatikus vagyok, megsajnáltam, pedig rajtam is sok van…
Ez nyilvánvaló…nem értem, mit nem ért…
Mintha egy marslakóhoz beszélnék…
Már százszor elmondtam…nem vagyok gyógypedagógus…

Gyakran hallok ilyen és ehhez hasonló mondatokat az empátiával és az emberi értetlenséggel kapcsolatban.
Mivel gyakran használjuk az empátia magyar megfelelőjeként az együttérzés, beleérzés szavakat sokan csak ezt az aspektust veszik figyelembe. Érzem-e azt, amit ő, vagy amiről azt gondolom, hogy ő érez, megsajnálom-e.

Az empátia kulcsa az, hogy hajlandó vagyok-e venni a fáradságot, belelépni a másik cipőjébe és az ő szemszögéből ránézni az adott helyzetre. Ő hogy látja, hogyan gondolkodik arról a problémáról, mi nyilvánvaló neki és mi nem, mi számára a normális, a magától értetődő, az evidens, a logikus. Mi az ő igazsága.
Tudom-e félretolni egy kicsit a saját feltevéseimet és látni a világot ő szemüvegén keresztül. Lehet, hogy nem fog tetszeni, amit látok, lehet, hogy megdöbbenek, elcsodálkozom, megbontránkozom, de értem.
Nem kell egyetértenem vele, nem kell elfogadnom és ettől megváltoztatnom a véleményemet. Elég, ha “csak” megértem és ehhez illesztem a kommunikációmat. Így rátalálhatok arra, hol megyünk el egymás mellett, hol csúszhat félre úgy a kommunikáció, hogy konfliktust generál, mert vagy magamat vagy őt hibáztatom.
És ettől nem kell feladnom a határaimat, visszavonnom egy kérést, de fogom tudni úgy kifejezni a szükségletemet, hogy az neki is elfogadató, fair legyen.

Világok tánca

És közben mennyi érdekes világot és mennyi különböző szempontot, hit és hiedelem rendszert ismerhetek meg. Mennyi szempont, amely mind létezhet és lehet releváns egymás mellett.
Érdemes értékként tekinteni erre, egy kisgyermek kíváncsiságával felfedezni, ahelyett, hogy védenénk magunkat tőle félve, hogy elvesztünk valamit.

Hogyan tegyük ezt?

Agyunk fantasztikus szerv, képesek vagyunk arra, hogy szempontot váltsunk és a másik szemével is végiggondoljunk egy helyzetet vagy kívülről lássuk magunkat. Ebben is lehet ügyesedni.
Azonban semmi nem helyettesíti azt, hogy kérdezek és utána csönben vagyok egy kicsit, hallgatok és figyelek anélkül, hogy belekérdeznék azonnal vagy kommentelnék, csak aztán reagálok. Sok mindent le lehet olvasni a másik arcáról, de a gondolatait nem. Lehetnek feltevéseim, érdemes azonban validálni ezeket.

A dramatikus módszerek, különösen a Playback színház és a Pszichodráma tökéletes módszertanok a szempontváltás gyakorlására. Képes legyek úgy empátiára, hogy közben nem feledkezem meg magamról sem.
Hatékony együttműködéshez elengedhetetlen készségek ezek.

2020. február 21-22-én indítjuk in-Depth STAGE Inspiráció képzésünket

5 szakemberrel, 4 módszertan megismerésén keresztül juthatsz mélyebb önismerethez és új eszközökhöz.

Akár coachként, trénerként, akár HR munkatársként foglalkozol emberekkel,értékes tudáshoz és tapasztalatokhoz juthatsz.

Bővebb leírást itt találsz: https://indepth.hu/projektjeink/#muhely

Jelentkezési határidő: 2020. január 15.

Nicolas Postiglioni fotója