Halk orgonaszó hallatszik. Lehunyt szemmel halk szavakat mormol a tréner, olybá tűnik mintha pár centivel lebegne is a padló felett. Megsuhintja a varázspálcáját. Érzékelem, ahogy a fényben megcsillanó porszemcsék tánca lelassul, majd egy pillanatra megáll. És akkor ott, abban a megdermedt pillanatban boldog mosoly önti el az arcomat. A Föld forogni, az órák újra járni kezdenek, de valami megváltozott. Nyitott lettem és reziliens. A konfliktusaim, huss, elillantak. Nemcsak a főnökömmel és a beosztottakkal értjük meg jobban egymást, de a férjemmel/feleségemmel/gyerekemmel és/vagy a kutyámmal is… Megagilizálódtam (asszertívültem, proaktiválódtam).

A tanulás és az igazi változás az in-Depth-szel sem így történik. A mai cikkünkben arról olvashatsz, hogy mégis hogyan. Hogy résztvevőként mit várhatsz a tréningjeinktől, tőlünk trénerektől. Valamint pár tanácsot is összegyűjtöttünk arról, hogyan érdemes egy-egy tréningbe belevágni annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki belőle magadnak.

Szögezzük le, résztvevőként tréningre járni nehéz. Tudjuk, hiszen a mai napig ülünk magunk is a másik oldalon, mert folyamatosan tanulunk, képezzük magunkat. Akkor is nehéz, ha te választottad és érdekel a téma, mert fejlődni, változni akarsz. Még inkább az, ha más gondolja úgy, hogy te ezt akarod, ha “küldtek”. Például egy érzelmi intelligencia tréningre, “mer’ az neked kell”.

Az az elvárás, hogy nyitott légy és változz, miközben te lehet, épp a dühöddel, a mérgeddel küzdesz vagy “csak” szimplán megalázottnak érzed magad.

Lehet, hogy félelem van benned, mert introvertált vagy, most mégis mások, ismeretlenek előtt kell megszólalj, sőt beszélj magadról. Esetleg kiderülhet, hogy nem vagy valamiben olyan jó, mint hitték. Vagy, ami még rosszabb, ahogy te magad hitted. Nehéz ezt felvállalni a többiek és főként önmagunk előtt. Trénerként a mi felelősségünk, hogy olyan biztonságos környezetet teremtsünk számodra, ahol ezek az érzések feloldódhatnak és a helyükre kerülnek. Minden tőlünk telhetőt meg is teszünk ennek érdekében.

 

Bátorság kell ahhoz, hogy részt vegyél egy tréningen. Ha ott vagy, máris büszke lehetsz magadra, azonban még ne dőlj hátra. Mint egy kalandos utazáshoz, itt is jól jön némi kíváncsiság és egy jó adag nyitottság is. Vágy és elhatározás, hogy beleengeded magad az élményekbe és hagyod őket hatni magadra.

Mert egy jó tréninghez három összetevő szükséges. Jó téma, felkészült tréner és te. Az első kettőt mi hozzuk. Ha szeretnél belőle profitálni, neked is érdemes tudatosan, cselekvően bekapcsolódni a képzésbe. Tálcán kínáljuk az újdonságokat, az ízletes falatokat azonban neked kell összeválogatni. Jó értelemben véve kérdőjelezz meg mindent, de kóstolj is bele mindenbe. Ettől lesz a munkánk a közösen eltelt idő helyett építő együttműködés és gyümölcsöző párbeszéd.

 

A legtöbb képzésünkön körben ülünk. Ezzel azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy egyenrangúak vagyunk. A tréner nem a felsőbb igazságot nyilatkoztatja ki, hanem a tapasztalatát, a mély tudását osztja meg a résztvevőkkel. És mindenkinek, neked is lehetőséged van beletenni, közzétenni a saját igazságszeletedet a körbe, hogy együtt rakjuk össze azt, ami az adott témában lényeges a csoportnak.

Javasoljuk, hogy engedd és figyeld, hogy mi érint meg érzelmileg a tréningen. Mindig ezek azok a tapasztalatok lesznek azok amik a legtovább maradnak velünk és segítenek abban, hogy cselekvéssé forduljanak a frissen tanultak.

 

És mint az úti képek visszanézésénél, itt is fontos, hogy a végén átszűrd magadon a tapasztalatokat és elgondolkodj azon hogyan szólt rólad az út, mit tudsz belőle elvinni?

 

Ehhez egy tanács. Mindig gondold végig mi az amit tanultál, amivel több lettél, amit ki akarsz próbálni. A legjobb, ha ezeket a pozitívumokat, vállalásokat el is meséled valakinek, aki később rákérdez arra, hogy mit sikerült ténylegesen megvalósítani.

Egy háttérinfó. A tanulásban, pontosabban a tanultak rögzítésében van egy 10/24/7-es szabály. Egy-egy gondolat egységet maximum 10 perc mondandó keretében adunk át. Ennyit tud befogadni az agyunk egyszerre. Ezt az új ismeretet 24 órán belül kell aktiválni, azaz kipróbálni, majd egy hét után megerősíteni (egyesek szerint egy hétig gyakorolni). Ezt követően válik az sajátunkká, szokásunkká.

 

A kezdő kép nem teljesen fikció. Egy képzésen sok a mosoly, a nevetés és valami tényleg megváltozhat benned! Reméljük hamarosan találkozunk!

A cikk az in-Depth csapatának beszélgetésén alapul, lejegyezte: Vidovszky Norbert.

Foto: Ben White unsplash