A figyelem a belső lámpásunk. Oda irányul, ahova irányítjuk. Legtöbbször már automatikusan, szokásszerűen tesszük ezt, ami persze nagyon hasznos is tud lenni. Amikor viszont elakadunk, belefeszülünk egy helyzetbe, valamilyen módon szükség lehet arra, hogy figyelmünket másképp irányítsuk, mint ahogy szoktuk.

A jó hír az, hogy figyelmünk irányítása az egyik legbelső képességünk, hiszen még fizikai
akadályozottságunk esetén is képesek vagyunk gondolatban, figyelmünkkel elég szabadon bánni. A rossz hír, hogy a figyelem olyan természetes, mint a levegővétel és épp ezért néha eszünkbe sem jut már, hogy figyelmünket máshová vagy máshogyan irányítsuk a megszokott helyett. Ugyanakkor a figyelmünk edzhető és tanítható. Az egyik rendkívül hasznos módja ennek valamilyen meditációs gyakorlat elsajátítása és beépítése a mindennapjainkba. Egy másik fontos eszköz az, amit átkeretezésnek hívunk. Ez tulajdonképpen figyelmünk, gondolataink szokásos mintázatainak átirányítása, egyfajta gondolati rugalmasság, szellemi szabadság.

Másképpen gondolni

A héten egy külföldi informatikai rendszerben igyekeztem, tőlem telhető legpontosabban ügyet intézni. Hihetetlenül frusztráló volt, hogy hiába írok levelet, nem kapok választ. Végül tegnap elutasították a kérelmemet és javasolták, hogy forduljak a budapesti képviselethez személyesen. Ma reggel, mikor elindultam a hivatalba, nyakon csíptem a gondolataimat, ahogy füstölgök magamban: „Nem hiszem el, hogy ezzel kell foglalkoznom, ennek már meg kéne lennie”. Persze feszült voltam, testileg, lelkileg. Tudtam, hogy képes vagyok még jobban felhúzni magam, de valahogy jobb megoldásnak tűnt nyugodt és aktív állapotban eljutni az ügyintézésig. „Hogyan gondolhatnék másképp erre?” – kérdeztem magamtól? Az jutott eszembe válaszként, hogy „hát, ma legalább végre
egy igazi emberrel fogok tudni beszélgetni, akinek látom az arcát, válaszol, ha kérdezem, és még ha nem is olyat mond, ami tetszik, legalább egyből megtudom az információt és kijövök ebből a napok óta húzódó tehetetlenségből.” Megtetszett ez a gondolat. Egészen fellelkesített. Elmosolyodtam – és persze nem lettem egyből „happy”, a feszültségem enyhült, néha vissza is jött, de már volt egy alternatívám, hogy a figyelmemet (gondolataimat, hangulatomat) úgy irányítsam, ahogy a célomnak jobban megfelel. És nagyon örültem az ügyintézőknek, akik nagyon kedvesen viszonyultak hozzám. Hogyan lehet ebben a szellemi aikidóban rugalmasabbá válni? A befelé irányuló figyelem és az
átkeretezés gyakorlására kiváló módszer lehet, ha felfedezzük és megmutatjuk, ami belül történik. Ahogy az általunk alkalmazott dramatikus módszereknél szoktuk mondani: láthatóvá tesszük a láthatatlant – mozgással, kimondással. Amikor a rejtett dolgok felszínre kerülnek, nagyobb az esélyünk arra, hogy „meggondoljuk magunkat”, egy számunkra kedvezőbb irányba.

2020. FEBRUÁR 21-22-ÉN INDÍTJUK IN-DEPTH STAGE INSPIRÁCIÓ KÉPZÉSÜNKET

5 szakemberrel, 4 módszertan megismerésén keresztül juthatsz mélyebb önismerethez és új eszközökhöz.
Akár coachként, trénerként, akár HR munkatársként foglalkozol emberekkel,értékes tudáshoz és tapasztalatokhoz juthatsz.
10 alkalom, 180 óra (2020. februártól 2021 januárig)
havi egy péntek-szombat, 9:00 – 18:00
február 21-22, március 27-28, április 24-25, május 22-23, június 12-13,
szeptember 28-29, október 16-17, november 13-14, december 11-12,
2021 január 22-23
Helyszín: Kamala központ, 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12., Fszt.1
Jelentkezési határidő: 2020. január 15.
Részvételi díj: 760.000,- Ft + ÁFA
Early Bird: 670.000,- Ft + ÁFA (2019. január 15-ig)

Erika Cristina fotója