Napjainkban felértékelődött a kapcsolatok jelentősége – most, hogy nehezebb lett tartani és megfelelően ápolni. Most, hogy a biztonságunk megremegett. Az ember hol karanténban van, hol beteg, hol home office-ban, távolról van jelen. Ebben az új, hibrid vállalati környezetben kihívás vezetőként csapatokat összetartani, kollégaként megélni az odatartozást és együttműködni. Valahogy nehéz lett valóban találkozni és kapcsolódni. Magunkkal és másokkal is.

A szeretet és a valahova tartozás mindannyiunk alapszükséglete. Ha sérül, megdermedünk és lefagyunk. Túlélő üzemmódba kapcsolunk, azaz saját önbecsülésünk helyreállítására koncentrálunk az együttműködés helyett. Másképp teljesítünk munkában és magánéletünkben egyaránt.
A szeretet, a szeretetteli légkör táplál, erősít, megtart, feltölt, életet ad. Fejlődünk és kibontakozunk általa.
A szeretetnek, romantikus oldala mellett, rengeteg árnyalata van még. Helye van életünk minden területén, a munkahelyen is!

A szeretet nem csak egy érzés. Döntés és képesség. Akár ma is csinálhatom másképp, kísérletezhetek vele, lehetek ügyesebb.

Advent in-Depth 2021

Egy közös kísérletezésre hívunk Benneteket 24 + 1 napon át. Mi lenne, ha minden nap szeretetet adnánk valakinek – , magunkat is beleértve, és pont úgy tennénk ezt, ahogy annak jó, akinek adjuk. Ahogy ő szereti. Azon a nyelven, amin ő érti és érzi, hogy szeretve van. Ettől nem lesz bántás. Nem lesz sok vagy kevés. Így nem megyünk el egymás mellett.

Ehhez az Gary Chapman által megfogalmazott öt szeretetnyelvet hívtuk segítségül, ami a cselekvő szeretet különböző megnyilvánulási formáit konkretizálja és rendszerezi.

Vajon a másik honnan érzi, honnan tudja, hogy szeretve van? Én honnan tudom?

A magamra és a másikra irányuló érdeklődő figyelem segíthet abban, hogy észrevegyem, egy-egy gesztusom hogyan hat a gyakorlatban. Felfedezhetem, hogy mitől érintődöm meg igazán. Mindegyik eshet jól, de van olyan, ami nélkül huzamosabb ideig nem bírnám. A másikból pedig hamar túl sok lesz a jóból.

Nekem talán az érintés az egyik legfontosabb. Fizikai fájdalmat élek meg, ha éheztetve vagyok. Egy apró simítás vagy egy ölelés feltölt, felmelegít, örömmel és hálával tölt el. Szerencsés vagyok, mert a családomnak és sok kollégámnak is fontos ez.
A másik a minőségi idő, a közös együttlét, amikor valódi figyelemmel vagyunk egymás iránt.
Természetesen nagyon jól esnek az elismerő szavak is és hálás tudok lenni az apró szívességekért, és ajándékokért is.
A határok persze gyakran elmosódnak és szerencsére egyszerre több is teljesülhet. 🙂

December 1-től 25-ig mind az öt szeretetnyelvhez öt különböző megnyilvánulási formát mutatunk nektek.

Inspirálódjatok és kísérletezzetek velünk!
Jó várakozást kívánunk!

Fotó: Elena Mozhvilo unsplash